Moet je je kinderen nog aanraden manager te worden? Of is dat opleiden tot werkloosheid? Als je afgaat op de meest recente cijfers zou u de eerste vraag met nee en de tweede met ja moeten beantwoorden.
In de afgelopen jaren is het aantal managers met een kwart gedaald. Wie had gedacht dat wij, columnisten en goeroes, met onze heerlijke managementbashing zo succesvol zouden zijn! De koele tellers, onze nuchtere wetenschappers en statistici hebben het zelf gezegd: management is een krimpberoep. Nog even en de manager kan worden bijgezet in het mausoleum van voorbije beroepen.Is dat zo? Natuurlijk niet. Want wat de statistieken ook zeggen is dat het aantal organisatieadviseurs flink is gestegen. Consultancy is meer dan ooit de booming business. Je hoeft geen MBA in een dag gedaan te hebben om te weten wat al die adviseurs doen. Inderdaad: interimmanagement. Wat er aan de ene kant als vaste baan afgaat, komt er als inhuur weer bij.
De slimme manager had dat natuurlijk al lang door. Wie geld in de markt wil ophalen heeft zijn baan inmiddels opgezegd en doet mee met de trend: interimmen. Even een organisatie kantelen, sterfhuisje runnen, fusieklusje klaren. Niet lullen maar poetsen en op weg naar het volgende werkhuis. Managen is een zaak van vagebonden en marskramers. Trouwens hoe groot is het verschil tussen management en interimmanagement? Vanwege job rotation en de permanente reorganisatie zitten managers hooguit enkele seizoenen op hun post. Er is dan ook geen reden meer om managers in vaste dienst te nemen. Het is tijdelijk werk geworden dat eenvoudig kan worden uitbesteed.
Joep Schrijvers is auteur van ‘Hoe word ik een rat' en andere kritische boeken over management, mens en maatschappij.