Er gaat een nieuwe globale schaarste ontstaan. Daar kwam ik achter toen ik onlangs meeging met een omstreden handelsmissie naar Noord-Korea.
Ik trok op met een klein, maar bont gezelschap van handelsagenten, fabrikanten en een enkele IT-hunter. Avonturiers in den vreemde waren het, op zoek naar vaardige handen en getrainde hersenen tegen de laagste prijs. Al snel werd me duidelijk gemaakt dat de globalisering in het Verre Oosten aan het veranderen is. "Ja", zei een fabrikant, "we zijn op zoek naar nieuwe capaciteit voor onze producten. In mainland China is die steeds moeilijker te vinden. Aan de oostkust is een nieuwe middenklasse aan het ontstaan als gevolg van de economische groei. En die wil zelf mooie spullen hebben.
De Chinezen gaan meer en meer voor zichzelf produceren en minder voor het buitenland. Wij merken dat het inhuren van capaciteit moeilijker wordt en duurder. De lonen stijgen" Eenzelfde verhaal hoorde ik van de talentjagers voor de ict-branche. Er is wereldwijd zo'n behoefte aan goede programmeurs, dat iedereen in India en China inmiddels wel aan de bak is. Het wordt voor hen steeds lastiger om aan human resources te komen. Het gaat dan ook om flinke aantallen. Een bedrijf bijvoorbeeld was op zoek naar 1000 IT-ers per maand. Vandaar dat ondernemers inmiddels op zoek zijn naar nog niet afgegraasde gebieden. En Noord-Korea is daar een voorbeeld van.
Ik vermoed dan ook dat we met een nieuwe globale schaarste te maken krijgen. Na de schaarste aan olie en landbouwgebieden, zal er wereldwijd een gebrek aan personeel ontstaan. Dat wordt de derde schaarste.
Joep Schrijvers is auteur van ‘Hoe word ik een rat' en andere kritische boeken over management, mens en maatschappij.