1. Duurzaam verzorgingsmerk Naïf krijgt 2 miljoen
Duurzaam cosmeticabedrijf Naïf krijgt een investering van 2 miljoen euro. Het groeigeld is afkomstig van DOEN Participaties, VenturesOne en een uit Den Haag afkomstige family office, een familie-investeringsgroep. Naïf, maker van onder meer een circulaire gezichtsscrub, wil met de investering nieuwe producten op de markt brengen en zijn verpakkingen verder verduurzamen. Het bedrijf wil de komende 5 jaar tien keer zo groot worden en zijn online verkoop uitbreiden. Naïf stelt voor zijn producten geen onnodige chemische stoffen, plastic microdeeltjes, parabenen of allergenen te gebruiken.
2. PayPal-zwaargewicht wordt ceo bij Paazl
Oud-Challenger Paazl uit Amsterdam krijgt een PayPal-veteraan als nieuwe ceo. Jan-Willem Roest, voormalig general manager Benelux bij PalPal, neemt de leiding bij Paazl over van oprichters Ramon Keijsers en Bernard Schreiner, die wel in het managementteam blijven. Paazl levert logistieke software voor de e-commerce, waardoor het voor klanten bij webshops eenvoudger wordt om producten op momenten te ontvangen waarop dat goed uitkomt. Roest, die 10 jaar bij PayPal werkte, zal zich bij Paazl toeleggen op de internationalisering van het bedrijf. Hij wil van Paazl zelfs een Europees marktleider maken.
3. Officieel fusie-akkoord Takeaway en Just Eat
De kogel is door de kerk: maaltijdbezorgers Takeaway van Jitse Groen (foto boven) en Just Eat hebben officieel een akkoord gesloten over een fusie. Voor 5 miljard pond, oftewel zo’n 5,5 miljard euro, zullen de twee samen verder gaan onder de naam Just Eat Takeaway.com. Aandeelhouders van het Britse Just Eat krijgen 0,09744 aandelen Takeaway per aandeel Just Eat. Het combinatiebedrijf zal marktleider worden in alle West-Europese landen en daardoor een goed tegenwicht kunnen bieden aan Deliveroo en UberEats. Just Eat Takeaway.com zal naar de Londense beurs gaan en het Damrak verlaten. Aandeelhouders moeten zich nog uitspreken over de deal tussen de twee bedrijven.
4. Wachtwoord ‘Feyenoord’ vaker gekraakt dan ‘Ajax’
Nederlanders gebruiken vaak de naam van hun favoriete voetbalclub als wachtwoord. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een nieuwe analyse van de site Scattered Secrets. Op deze website houden cybersecurity-experts Rickey Gevers en Jeroen van Beek bij welke wachtwoorden het vaakst worden gehackt en kunnen particulieren controleren of ze zelf gehackt zijn. Wachtwoord ‘Ajax’ werd 3.832 keer gebruikt (en gehackt), ‘Feyenoord’ maar liefst 10.409 keer. De Rotterdamse club staat daarmee op plaats 15 en de Amsterdamse club op nummer 30. De meest gebruikte en vaakst gehackte wachtwoorden zijn de klassieker ‘123456’, ‘qwerty’ en, ach ja, ‘123456789’.
5. Techbedrijf stopt levering aan terrorisme-broeinest 8chan
Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Cloudflare stopt met het leveren van veiligheidsdiensten aan het omstreden internetforum 8chan. Dat schrijft Cloudfare-ceo en -mede-oprichter Matthew Prince woensdag in een blogbericht. 8chan is daarop voorlopig op zwart gegaan. 8chan is een internetforum waar je onder het motto van vrijheid van meningsuiting alles mag zeggen wat je wil. Het is, zoals dat gaat, uitgegroeid tot een broeinest voor neonazi’s, met volop haat tegen minderheden en met zo nu en dan aankondigingen van racistische aanslagen. Zo plaatste de extreemrechtse terrorist van het bloedbad in El Paso afgelopen weekend diens manifest eerst op 8chan.
6. En dan dit: expat-vervanging slecht voor arbeidsmarkt
Het is een merkwaardige trend in Amsterdam: Nederlandse gezinnen kunnen de hoge huizenprijzen niet meer betalen en verhuizen daarom naar de regio. Expats, die vaak tijdelijk voor een internationaal bedrijf werken, nemen hun plaats in. Volgens het Parool heeft dat negatieve gevolgen voor de arbeidsmarkt. In de sectoren onderwijs, horeca en de zorg heerst een groot personeelstekort, terwijl werknemers in die branches juist de stad verlaten. Expats nemen hun posities soms in, waardoor een kopje koffie in het Nederlands bestellen minder gebruikelijk wordt in Amsterdam.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout-update van dinsdag 6 augustus. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout-nieuwsbrief.