Jaarcongres verandermanagement 2017
Het jaarcongres verandermanagement staat voor het zevende jaar op rij in het teken van veranderen binnen en met je organisatie. Hoe je dit aanpakt en welke ontwikkelingen er zijn op het gebied krijg je te horen van kenners als Hans Vermaak en Jitske Kramer.
Het jaarcongres begint met dagvoorzitter Jiske Kramer. Daarna gaat Jan Jonker in op het belang van transitie voor de samenleving als geheel en waarom de uitdaging van veranderen zo groot is. Allard Droste gaat in op de veranderende organisatiestructuur, de belangen van zelfsturing en het afstand doen van een hiërarchische organisatie.
Na een korte pauze kijkt Hans Vermaak naar de verschillende ideeën die bestaan over veranderen. Waarom de meeste veranderingen niet in het MT maar op de werkvloer worden bedacht.
Toepassing van zelfsturing
Na de lunch spreken nog twee experts. Ben Tiggelaar gaat in op het belang van en de toepassing van zelfsturing. Hij sluit af met een serie aan tips om eerst je eigen manier van werken te optimaliseren, zodat je daarna vol energie om je heen kunt kijken. Als laatste spreekt dagvoorzitter Jitske Kramer over het belang van diversiteit binnen organisaties.
- In één dag op de hoogte van de nieuwste inzichten, aansprekende verandertrajecten, trends en ontwikkelingen.
- Topsprekers als Jitske Kramer, Ben Tiggelaar, Hans Vermaak, Allard Droste en Jan Jonker geven hun prikkelende visie op de mooie en lastige kanten van veranderprocessen.
- Je gaat met praktische bagage naar huis waarmee je concreet aan de slag kunt om succesvol te veranderen.
- Je ontvangt een gratis boekenpakket met o.a. De Corporate Tribe en De kunst van veranderen.
Ben je geabonneerd op Management Impact, Management Executive, Tijdschrift M&O, PW De Gids, Orde van organisatiekundigen en –adviseurs (Ooa) of LVSC? Dan krijg je korting op dit evenement. Bij jouw inschrijving kun je ‘ ik ben abonnee’ aanvinken.
Programma onderdelen:
#1. Jan Jonker: transitie als maatschappelijke uitdaging
Is onze bestaande organisatiekunde wel geschikt om de maatschappij mee te verbouwen? Dit denken wordt kritisch geanalyseerd aan de hand van de trilogie verbeteren, transformeren en transitie. Het bestaande veranderkundige denken richt zich op organisaties; niet op transities.
-
- We worden in transities gefrustreerd doordat we ons eigen denken niet kunnen loslaten.
- De gevestigde orde heeft geen belang bij echte transities. Omarmen, kleinmaken en absorberen is dan ook het devies.
#2. Allard Droste: Van een vaste structuur naar een gedeelde droom
Een sterk hiërarchisch bedrijf ombouwen naar een succesvol bedrijf zonder vaste structuren als afdelingen, managers, functies of beoordelingsgesprekken. In tien jaar tijd de omzet vervijfvoudigen en medewerkers 100 procent vertrouwen geven, op basis van eigen verantwoordelijkheid. Een omgeving creëren waar medewerkers met plezier werken en waar het ziekteverzuim van 7% naar 2% is gedaald. Allard neemt je mee in zijn reis vol anekdotes, met alle ups- en downs. Een interactief verhaal uit het buik en uit het hart.
#3. Hans Vermaak: Maak het verschil in jouw omgeving
Er zit een eenzijdigheid in hoe we over veranderen praten: in opleidingen, in de media, aan de directietafel. Het gaat over formele veranderingen, van bovenaf ingezet, met stevige omvang en een projectmatige aanpak. Feitelijk zijn de meeste veranderingen echter informeel, lokaal ingezet, op menselijke maat en morsig. Juist deze laatste gaan over hoofdzaken, want juist die kun je het best kleinschalig en met finesse hanteren. Hoog tijd om ons af te vragen:
- Op welke drie speelvelden is een vernieuwer tegelijk actief?
- Hoe stimuleer je lokaal mooi werk rond issues die tellen?
- Hoe neem je je omgeving mee opdat die het steunt en je hen aansteekt?
#4. Ben Tiggelaar: essentiële succesfactor in verandermanagement
Waar het allemaal mee eindigt én begint: persoonlijk leiderschap voor de veranderprofessional. Hoe zorg je ervoor dat je in actie komt en ‘zelf de verandering wordt die je wilt zien’? Dat is tegelijk één van de lastige én één van de belangrijkste vragen rondom verandering:
- Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over persoonlijke verandering?
- Welke factoren ondermijnen gedragsverandering in de praktijk?
- Waarom is het essentieel dat verandermanagers zelf veranderen?
- Hoe vertaal je dit naar praktische tips voor vandaag en morgen?