Persbericht - Zonder robots zou onze maatschappij er heel anders uitzien. We hebben het vaak niet eens door dat robots ons leven...
Zonder robots zou onze maatschappij er heel anders uitzien. We hebben het vaak niet eens door dat robots ons leven een stuk makkelijker maken. Dat komt omdat we ze niet onmiddellijk herkennen als robot. Ze hebben namelijk niet allemaal mensachtige vormen zoals we die kennen uit Star Wars of The Terminator. Zeker in de industrie zijn ze niet meer weg te denken. Ze lassen, assembleren en verven onder andere auto’s. En laten ze zelfs zonder bestuurder rijden! Maar er zijn ook robots die artsen en verplegend personeel bijstaan in het ziekenhuis. Zo worden robots al ingezet om te helpen bij complexe operaties en het begeleiden van patiënten tijdens de revalidatie. Er zijn ook robots die snel en grondig operatiekamers kunnen reinigen en desinfecteren. Het grote voordeel van een robot is dat die efficiënter, sneller en preciezer taken uitvoert. En dat ze ook klusjes doen die voor ons gevaarlijk zijn. De opmars van de robot is niet meer te stuiten, dit zijn dingen die je waarschijnlijk nog niet over ze wist!
Science fiction uit 1921
In 1921 schrijft de Tsjechische schrijver Karel Capek het toneelstuk Rossum’s Universal Robots. Het is de eerste keer dat we kennis maken met door mensen gefabriceerde evenbeelden. Het woord robot is dan ook een verbastering van het Tsjechische robota wat zwoegen, saai werk en gedienstig zijn betekent. In het stuk van Capek waren het overigens geen stalen replica’s van ons maar meer mensachtigen die door chemicaliën en een drukpers werden gevormd.
De eerste echte robot
De Ultimate van George Devol is misschien wel de eerste echte robot. Rond 1950 werd deze eerste digitaal programmeerbare robotarm aan het werk gezet in autofabrieken om gevaarlijk werk te doen. De Ultimate pakt roodgloeiende metalen onderdelen van een lopende bad en last ze vast op het chassis van de auto. Deze repeterende handelingen zijn opgeslagen op een trommelgeheugen. Een van de eerste technieken om computergegevens magnetisch op te slaan. We kunnen wel stellen dat de Ultimate aan de basis staat van de hedendaagse robotica.
Iedereen een eigen robot
De ontwikkelingen in de robotica volgen elkaar razendsnel op. Van industriële robotarmen kijken we allang niet meer op. Velen van ons kennen ook al de robotstofzuigers, automatische grasmaaier, geautomatiseerde drones, zelfrijdende auto’s en zelflerende software. En dat is nog maar het begin. Er worden inmiddels robots voor het leger, wetenschappelijk onderzoek, pakketpost, taxivervoer en natuurlijk… De seksindustrie ontwikkeld.