Winkelmand

No products in the cart.

Stripe-oprichter jongste miljardair; Ondernemer snapt te weinig van financiën

Ondernemersnieuws: John Collison jongste selfmade miljardair, vastgoedman Rudy Stroink ontkent omkoping Google en ondernemers snappen te weinig van financiën.

Stripe-oprichter jongste miljardair; Ondernemer snapt te weinig van financiën
Je leest nu: Stripe-oprichter jongste miljardair; Ondernemer snapt te weinig van financiën

1. Stripe-oprichter jongste miljardair ter wereld


Een nieuwe geldronde heeft de oprichters van onlinebetaaldienst Stripe miljardair gemaakt. Volgens Bloomberg is de concurrent van Paypal nu 9,2 miljard dollar waard, en aangezien de broers Patrick (28) en John (26) Collison na de kapitaalsinjectie van 150 miljoen nog steeds een kwart van hun unicorn bezitten, zijn ze ruim 1,1 miljard dollar per persoon waard. Dat maakt John de jongste selfmade miljardair ter wereld: hij is 2 maanden jonger dan Snapchat-oprichter Evan Spiegel. De Collisons richtten Stripe op in 2010, accepteren alle soorten betalingen en hebben Adidas, Unicef, Facebook, Pinterest, Twitter en Shopify als klant. De fintechstartup heeft weinig last van de unicornblues: sinds de laatste investering ruim een jaar geleden is de waarde van Strip alweer verdubbeld.


2. CNN koopt app van YouTuber Casey Neistat


Mediareus CNN koopt Beme, de video-app waar YouTuber Casey Neistat de afgelopen anderhalf jaar aan heeft gewerkt met Tumblr-oprichter Matt Hackett. Wat CNN betaalt, is niet bekend gemaakt maar Beme, bedoeld om makkelijk mooie persoonlijke video’s te maken, is nooit goed van de grond gekomen. CNN trekt dan ook de stekker eruit en ziet het (kleine) team achter de app blijkbaar wel graag komen. Neistat gooide zelf op 19 november zijn YouTubekanaal op zwart, en nu weten we meteen de reden daarachter. Op welk project hij zich bij CNN gaat storten, houden beide partijen geheim. Het wordt iets met ‘technologie die mobiele video toevoegt aan het portfolio van CNN’.  


3. Google-directeuren moeten getuigen in smeergeldaffaire


Vastgoedman Rudy Stroink ontkent dat hij met zijn bedrijf TCN 1,7 miljoen euro smeergeld heeft betaald aan Google om zijn datacentrum in de Eemshaven te vestigen. Dat zei hij maandag bij de regiezitting van de strafzaak tegen hem en zijn vrouw. Beiden worden door het OM onder meer verdacht van omkoping in de periode 2008-2010, maar volgens hun advocaat zijn ze erin geluisd door Google-directeur Simon Tusha. Die zou in ruil voor strafvermindering bekend hebben steekpenningen uit Nederland te hebben aangenomen. De rechter heeft nu bepaald, dat de betreffende Google-onderhandelaar en andere medewerkers van het bedrijf als getuigen moeten komen opdraven.


4. Ondernemer onzeker over financiële rompslomp


Ondernemers zijn onzeker over hun eigen financiële kennis, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) dinsdag op basis van onderzoek onder een kleine 1700 zelfstandigen en kleine tot middelgrote ondernemingen. Voor het inschatten van de winstgevendheid op langere termijn schiet hun kennis vaak tekort en de helft van de ondernemers zegt niet goed op de hoogte te zijn van fiscale wetgeving. Nog meer hebben hebben te weinig benul van het opstellen van een balans, winst- en verliesrekening en weten niet met welke cijfers ze een rentabiliteitsprognose moeten opstellen. Dat leidt tot brokken. Zo heeft een kwart van de ondernemers wel eens privégeld gebruikt om een gat te dichten en heeft 20 procent te maken gehad met een gebrek aan nieuwe klanten. De KvK belooft met online cursussen de financiële kennis bij te gaan spijkeren.


5. Duizenden websites in namaakspul opgerold


Een Europees offensief tegen de handel in namaak lijkt aardig resultaat te boeken: Europol heeft meer dan 4500 domeinnamen in beslag genomen van websites waar werd gehandeld in vervalste luxe goederen, sportartikelen en elektronica. Politiediensten van 27 landen, waaronder de Nederlandse, waren betrokken bij de actie. Arrestaties en huiszoekingen werden hierbij niet verricht. Dat was de afgelopen twee weken wel het geval in Nederland. Maandag werd bekend dat er de afgelopen twee weken twaalf mensen zijn opgepakt voor online handel in namaakartikelen in een onderzoek, uitgevoerd door de Fiod, de politie en de douane. De handel verliep via Facebook en, bij de jongste boeven, via Instagram.


6. En dan dit: Sinterklaas loopt stage bij Coolblue


Oké, over de stunt van vorig jaar, waarbij Pieter Zwart aankondigde dat hij Coolblue liet overnemen door een kapitaalkrachtige Spaanse ondernemer, valt moeilijk heen te komen. De Sint die stage komt lopen als CSO wilden we je toch niet onthouden. ‘Het is een geoliede machine, maar er zijn nog wel wat verbeterpuntjes’, bekritiseert Sint de bedrijfsvoering van Coolblue in deze LOL-vid. 7. Quote van de dag:


Stripe-oprichter jongste miljardair; Ondernemer snapt te weinig van financiën


Tot zover de Sprout update van dinsdag 29 november. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.


Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!


✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk