Winkelmand

No products in the cart.

Anti-legbatterij Kipster naar VS; ‘Huawei is paard van Troje’

Ondernemersnieuws: klimaatneutrale kippen van Kipster maken oversteek naar de VS, Amerikaanse ambassadeur waarschuwt voor ‘paard van Troje’ Huawei en Fastned haalt 10 miljoen op met obligatieronde.

Anti-legbatterij Kipster naar VS; ‘Huawei is paard van Troje’
Je leest nu: Anti-legbatterij Kipster naar VS; ‘Huawei is paard van Troje’

1. Kipster plant expansie naar VS

Kipster, misschien wel de meest dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld, werkt aan een uitbreiding naar de Verenigde Staten, meldt 1Limburg.nl. Het bedrijf van oprichter Ruud Zanders is zijn innovatieve kippenstal-met-zonnepanelen momenteel aan het promoten in de Verenigde Staten, in het kader van een handelsmissie met minister Kaag van Handel. Een eerste afnemer is gevonden, als het een beetje meezit gaat de eerste Amerikaanse Kipster-stal in 2021 in bedrijf, zegt Zanders in het FD. Kipster opent naar verwachting dit najaar zijn tweede stal in Nederland, in Beuningen (Gelderland). Ook zijn er plannen voor een Kipster-stal in de Randstad.

2. Huawei is ‘paard van Troje’, waarschuwt Amerikaanse ambassadeur

Nederland haalt met Huawei het “paard van Troje” binnen, zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra zondag in tv-programma Buitenhof. Onder aanvoering van zijn baas Donald Trump voert Hoekstra al een tijdje een actieve lobby tegen de aanleg van een snel 5G-netwerk door de telecomgigant die volgens de Amerikaanse overheid nauw samenwerkt met de Chinese eenpartijstaat. Chinese bedrijven spelen data door aan hun regering in Beijing, en helpen China zo bij het uitbouwen van zijn machtspositie, vreest de VS. Australië en Nieuw-Zeeland hebben Huawei al verbannen, Europese landen moeten de knoop nog doorhakken.

3. Fastned vangt nog eens 10 miljoen 

Aan de omzetkant is het nog minder uitbundig, maar qua investeringen blijven de miljoenen binnenstromen bij Fastned. Het snellaadnetwerk incasseert nu nog eens 10 miljoen euro met de uitgifte van obligaties à 6 procent rente per jaar, met een looptijd van 5 jaar. Met het geld kan het bedrijf van Michiel Langezaal en Bart Lubbers zijn netwerk van 89 laadstations uitbreiden met meer stations en snellere laders. Na het winnen van een aanbesteding eerder deze maand in Zwitserland is Fastned nu actief in vier landen.  

4. Uber slaat slag in Midden-Oosten

Uber slaat deze week een grote slag in het Midden-Oosten met de overname voor ruim 3 miljard dollar van zijn in Dubai gevestigde concurrent Careem, kreeg Bloomberg ingefluisterd door ingewijden. Careem kan bogen op een miljoen chauffeurs, die mensen vervoeren in negentig steden in vijftien landen. De aandeelhouders van Careem, onder wie de Saudische vc-prins Alwaleed bin Talal en de Japanse ‘Amazon’ Rakuten, zouden de overname al hun zegen hebben gegeven. De deal komt vlak voor de beursgang van Uber, die naar verwachting volgende maand plaats zal vinden tegen een waardering van 120 miljard dollar. 

5. Mark Zuckerberg is duurste beveiligingsobject

Van de vijf rijkste oprichters van bedrijven in de VS zijn de beveiligingskosten van Mark Zuckerberg verreweg het hoogst, schrijft Forbes. Facebook trok in 2017 8,8 miljoen dollar uit om Zuckerberg veilig te houden, met een team bodyguards, een kamer met kogelvrij glas, een panic button en – naar verluidt – een geheime tunnel. Jeff Bezos heeft aan 1,6 miljoen dollar genoeg om zichzelf te beschermen, Larry Ellison (Oracle) spendeert 1,5 miljoen dollar en Warren Buffett 0,4 miljoen dollar. Voor Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin zijn geen beveiligingskosten bekend.

6. En dan dit: hoe skatemerk Supreme wordt belaagd door ‘legal fakes’ 

Het New Yorkse modemerk Supreme voert een loopgravenoorlog tegen een copycat die het merkrecht van Supreme in tientallen landen heeft gekaapt, legt CNN bloot in onderstaande video. Het op een miljard dollar gewaardeerde Supreme baseert zijn businessmodel op het creëren van schaarste, waardoor sommige producten al binnen een paar seconden na de lancering zijn uitverkocht. Maar aan die schaarste wordt brutaal getornd door een Italiaans bedrijf dat tot nu legal fake-versies van Supreme wist te registeren in 54 landen. “In het begin is namaak nog een soort compliment”, reageert de uitgever van een modeblog. “Maar naarmate die markt groeit, ga je van kwaad tot erger.”

7. Quote van de dag:

Anti-legbatterij Kipster naar VS; ‘Huawei is paard van Troje’

Tot zover de Sprout update van maandag 25 maart. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op LinkedinInstagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders middels de Sprout Nieuwsbrief.