Winkelmand

No products in the cart.

‘Stop gepolder, zet in op innovatie’

‘Stop gepolder, zet in op innovatie’
Je leest nu: ‘Stop gepolder, zet in op innovatie’

Crisis lost niet op met polderen, geen Heineken in top bedrijf en Duits zwaargewicht naar Ziggo. Dit is de business uit het nieuws van nu.

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

1. 'Stop gepolder, zet in op innovatie'

Nederland moet investeren in innovatie om uit de crisis te komen. Dat stelt een groep van ruim twintig topmensen uit bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld, wetenschap en onderwijs vandaag in dagblad Trouw. Een sociaal akkoord kan volgens hen nooit hét medicijn zijn tegen de economische crisis. De 20, waaronder Nedap-topman Ruben Wegman, oud Rabo-topman Herman Wijffels, Rotterdamse haven-ceo Hans Smit en bestuursvoorzitter van universiteit Wageningen Aalt Dijkhuizen, doen hun uitspraken juist op het moment dat 'de polder' (eerst vakbonden en werkgevers, later ook het kabinet) afspraken probeert te maken over de arbeidsmarkt en bezuinigingen. Maar Nederland komt alleen uit de crisis als nagedacht wordt over de economische koers. Innovatie, duurzaamheid en kenniseconomie zijn daarbij de sleutelbegrippen, zeggen de geïnterviewden.  

2. RvC SNS wist weinig van vastgoed

De raad van commissarissen van SNS Reaal was in 2006 onvoldoende toegerust voor de agressieve overnamestrategie van het concern. Zo bezat geen van de commissarissen specifieke kennis van de vastgoedsector en ontbrak aanvankelijk ook sectorkennis. Dat blijkt uit een analyse van de competenties van commissarissen die onderzoeker Aalt Klaassen in opdracht van het Financieele Dagblad heeft gemaakt. Volgens Klaassen ‘was het huis in 2006 niet voldoende op orde’ om de grote stappen te zetten die SNS toen nam. De bank-verzekeraar deed in 2006 en 2007 vijf acquisities, waaronder Property Finance en verzekeraars Axa Nederland en Zwitserleven. De bank die de afgelopen jaren in de problemen kwam werd in januari dit jaar genationaliseerd. Momenteel loopt een onderzoek naar de oorzaken van de problemen.

3. Duits zwaargewicht naar Ziggo

Kabelmaatschappij Ziggo wil René Obermann, de ceo van Deutsche Telekom aanstellen als nieuwe topman. Als de aandeelhouders akkoord gaan volgt de Duitser per 1 januari 2014 de huidige bestuurder Bernard Dijkhuizen op. Die gaat met pensioen. Analisten reageren positief op de keus, volgens hen haalt Ziggo met Obermann een zwaargewicht binnen. "Obermann heeft een hele mooie achtergrond. Ik ben een beetje verrast dat Ziggo hem heeft weten binnen te halen", zegt Frank Claassen van Rabobank in een reactie. De Duitser werkt sinds 1998 bij Deutsche Telekom, en is sinds 2006 bestuursvoorzitter. Hij begon zijn carrière bij BMW, en begon in 1986 een eigen bedrijf. Dit ABC Telekom, werd in 1991 overgenomen door het Chinese conglomeraat Hutchison Whampoa.

4. Geen Heineken-nazaat aan top bierbrouwer

Zolang Heineken aan de beurs genoteerd is zal er geen familielid aan het hoofd van het bierconcern staan. Dat heeft Michel de Carvalho tegen het Financieele Dagblad gezegd. De Carvalho, commissaris bij Heineken en echtgenoot van Charlene de Carvalho-Heineken, de enige dochter van Freddy Heineken, reageert hiermee op speculaties dat zoon Alexander momenteel wordt klaargestoomd voor de rol van topman. De oudste kleinzoon van Freddy Heineken is voorgedragen tot niet-uitvoerend bestuurder van Heineken Holding, een stap die volgens Michel de Carvalho vooral is bedoeld om de betrokkenheid van de familie bij het bedrijf te onderstrepen. "Bij een beursgenoteerd bedrijf moet de familie niet opnieuw de leiding nemen. Dat is een les die ik in de loop der jaren heb geleerd. In de geschiedenis van familiebedrijven is dat een van de belangrijkste redenen waarom ze falen of slagen", aldus De Carvalho in het FD.

5. Somber BAM schrijft miljoenen af op vastgoed

Bouwbedrijf BAM heeft afgelopen jaar een nettoverlies geleden van 187,4 miljoen euro. Een afschrijving van bijna 400 miljoen euro op de de vastgoedportefeuille in de eerste helft van 2012 drukt het zwaarst op de cijfers. Zonder die afschrijvingen boekte de onderneming vorig jaar een operationele brutowinst van 107 miljoen euro, tegen 143,5 miljoen euro een jaar eerder.  Het is met name de misère op de Nederlandse huizenmarkt die er flink in hakt. Het bouwbedrijf is somber over 2013 en voorziet voorlopig weinig verbetering.

6. Shell, Heineken en ING winnaars van 2012

Nu het grootste deel van de aan de Amsterdamse beurs genoteerde topbedrijven de cijfers heeft gepresenteerd, kunnen we alvast wat zeggen over de winnaars van 2012. Tenminste wat betreft de pure winstcijfers. De Financiële Telegraaf zette op een rij wie de hoogste nettowinsten in de boeken schreef. Op stip op 1 staat oliemaatschappij Shell, met een winst van 20,3 miljard. Gevolgd door Heineken met een nettowinst van 2,9 miljard euro. ING kwam met 2,6 miljard euro het meest in de buurt van de bierbrouwer.

7. Playboy breidt imperium uit naar Israël

Aan de expansie van de bladen van Playboy-oprichter Hugh Hefner lijkt nog geen eind te komen. In Israël verscheen gisteren de eerste editie in het Hebreeuws. Een trotste Hefner benadrukt dat de stap onderdeel is van de missie om een belangrijke rol te spelen in het verstevigen van de vrijheid van meningsuiting, keuzevrijheid en de persvrijheid in de wereld. Uitgever Daniel Pomerantz, die het blad naar de Israëlische kiosken brengt, ziet de 'magie' vooral in de tegenstelling die het blad in zich heeft, net als Israël zelf. Hij bracht Playboy op de markt op wereldvrouwendag.

8. Opnieuw recordpeil voor Dow Jones

De oudste Amerikaanse aandelenindex, de Dow Jones zet zijn triomftocht voort. De index bereikte na aardige cijfers over de Amerikaanse economie en een positief banenrapport woensdagavond de 14.296,24 punten, een nieuw hoogtepunt in de bijna 117 jarige geschiedenis van de aandelenindex. "De grote motor van deze rally is duidelijk het beleid van de Federal Reserve", zei Barry Knapp, de hoofdstrateeg voor Amerikaanse aandelen bij Barclays tegen de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Een dag eerder brak de koers al door de hoogste stand van oktober 2007, een belangrijke mijlpaal sinds de kredietcrisis uitbrak. De economische werkelijkheid, ook in de VS, is overigens nog niet naar de niveaus van voor de kredietcrisis teruggekeerd, maar aangezien beleggers graag op de feiten vooruitlopen is de koersstijging wel een gunstig signaal.

9. Getal van de dag: 100 miljard dollar

100 miljard dollar. Zoveel geld is Venezuela misgelopen aan olieinkomsten onder het bewind van president Hugo Chavez. Dat berekende energieanalist Stephen Schrok na het overlijden van Chavez. De productie is al bijna een decennium aan het dalen sinds Chavez de staatsoliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PdVSA) zuiverde voor talent en er politieke handlangers op het pluche plaatste. De productie kromp sindsdien van 3 miljoen vaten olie per dag naar 0,6 miljoen. De PdVSA is als gevolg van de verslechterde resulaten twee jaar geleden zelfs gestopt met het publiceren van de officiële statistieken. Schrok betwijfelt of de situatie onder de nieuwe president zal verbeteren.

10. De koffieautomaat: Pessimist leeft langer

Doemdenkers en pessimisten. Niet direct de collega's waar we ons het liefst mee omringen. Vaak wordt aangenomen dat de pessimistische houding van die zure bijters een negatieve impact heeft op hun gezondheid. Maar niets is minder waar, blijkt nu uit onderzoek van de Universität Erlangen-Nürnberg. De Duitse wetenschappers zeggen vastgesteld te hebben dat optimisten in het algemeen minder lang leven dan hun pessimistische generatiegenoten. Waar hem dat in zit? Pessimisten zijn simpelweg geneigd meer voorzorgen te nemen en onnodige risico's te mijden. Optimisten nemen juist grotere risico's waar het bijvoorbeeld hun gezondheid betreft.

Nieuws inhalen? Lees de 10 van gisteren

Nieuwsbrief MT

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 10 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief