Winkelmand

No products in the cart.

Stevige bonus voor Ajax-directie – Curator stelt Spyker-topman ultimatum

En verder: ECB aast op Nederlander voor topfunctie, Big Four beboeten partners en medewerkers en limiet in Excel dwarsboomt coronatelling.

Ajax - Jhan Cruijf Arena
Je leest nu: Stevige bonus voor Ajax-directie – Curator stelt Spyker-topman ultimatum

1. Stevige bonus voor Ajax-directie

Ondanks de miljoenen euro’s noodsteun dat voetbalclub Ajax heeft gekregen middels de NOW-regeling, ontvangt het bestuur een stevige bonus voor het halen van de Champions League in 2019. Edwin van der Sar en Marc Overmars komen er volgens het jaarverslag met respectievelijk 200.000 euro en 250.000 euro het gunstigst vanaf. De keuze is opmerkelijk, omdat een bedrijf dat staatssteun ontvangt geen bonussen mag uitkeren. Volgens Ajax is de keuze echter gelegitimeerd, omdat het werkt middels een gebroken boekjaar. Het jaarverslag schrijft verder dat de bonussen ‘vooralsnog’ niet zijn uitgekeerd.

2. Curator stelt Spyker-topman ultimatum

Curator Willem Jan van Andel is de mooie praatjes van Spyker topman Victor Muller beu. Hij geeft de ondernemer nog één week de tijd om met geld over de brug te komen, voordat het faillissement wordt aangevraagd op het gevallen auto-imperium. Tegen RTLZ laat hij weten: ‘Vorige week vrijdag ontving ik een e-mail van Victor Muller, waarin hij aankondigt dat binnen één week alles alsnog wordt geregeld. Dat is inmiddels wel een belofte in de categorie ‘eerst zien, dan geloven.’ Muller reageert zoals gebruikelijk laconiek op het ultimatum en stelt dat hij spoedig met de gevraagde 52.000 euro over de brug komt: ‘Dit wordt binnenkort samen opgelost. Het is natuurlijk pas 100 procent gegarandeerd als alles is afgewikkeld en betaald, maar het is inderdaad de intentie om dat nu binnen een week te regelen.’

3. ECB aast op Nederlander voor topfunctie

Frank Elderson lijkt de gedoodverfde kandidaat voor een topfunctie bij de Europese Centrale Bank, nu ook de Eurogroep zich achter zijn kandidatuur heeft geschaard. Elderson is momenteel directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank en werd door minister Wopke Hoekstra van financiën aanbevolen als ‘uitstekende kandidaat’. Elderson staat bekend om zijn passie voor verduurzaming van de financiële sector. Enige wat de benoeming nog in de weg zou zitten is dat het Europees Parlement en de regeringsleiders liever een vrouw op de positie zouden zien, zo wordt gefluisterd in de wandelgangen.

4. Duitse leasekolos voor gadgets bestormt Nederlandse markt

Smartphones, laptops en tablets huren: het Duitse Grover boekt er dit jaar tientallen miljoen euro’s omzet mee, en lanceert nu ook in Nederland. Het platform stelt zich op als duurzame held, omdat er door het leasemodel minder e-waste gecreëerd zou worden: ‘Elk apparaat dat bij Grover wordt gehuurd resulteert in 5,2 minder apparaten die worden gekocht.’ Sprout stelt – terecht – kritische vragen bij deze claims. Riekt naar green washing.

5. Big Four beboeten partners en medewerkers

KPMG, Deloitte, EY en PwC hebben stuk voor stuk diverse medewerkers en partners op de vingers getikt omdat deze zich niet zouden hebben gehouden aan interne regels die de onafhankelijkheid moeten waarborgen. In sommige gevallen stonden daar boetes van honderden tot enkele duizenden euro’s tegenover. ‘Van de in totaal ruim 6000 medewerkers controleerde PwC afgelopen boekjaar er 271 om na te gaan of ze zich aan deze regels hielden. In twintig gevallen bleek dat niet zo te zijn. De helft van hen kreeg een berisping, de andere helft een boete.’

6. Must read: Oud-Efteling-acteurs verdienen vet aan jeugdzorg

Terwijl diverse Brabantse gemeentes miljoenen euro’s tekort komen om jeugdhulp te bekostigen, hengelen een aantal slimme ondernemers in no-time een miljoenen omzet binnen. Onze favoriete onderzoekswebsite Follow The Money duikt in dit verhaal op het plaatselijke jeugdzorgaanbieder BuroJIJ. Het laat zien hoe de voormalig Efteling-acteurs Willem (33) en Bram (36) Peters-Schrama prima boeren bij de misère van de jeugd. Onderaan de streep blijven er bovendien tonnen winst over dat direct wordt uitgekeerd als managementvergoeding, onder meer voor het aankopen van vastgoed. Volgens de broers is de beloning binnen proportie: ‘Alle ondersteunende taken doen we zelf, zoals onderhoud van het gebouw en de tuin, de ICT, ondersteunende schoonmaakwerkzaamheden, de inkoop en de financiële administratie.’

7. Koffieautomaat: Limiet in Excel dwarsboomt coronatelling

Typisch gevalletje ‘computer says no’: in het Verenigd Koninkrijk zijn bijna 16.000 besmettingen met het coronavirus een week lang onopgemerkt gebleven, doordat een limiet in Excel werd bereikt, zo schrijft Tweakers. Gezondheidsorganisatie Public Health England liet weten dat de maximale bestandsgrootte was overschreden. Het probleem zou zijn opgelost door met meerdere Excel-bestanden te werken. Hoe ze precies aan het limiet zijn gekomen is de vraag, Excel heeft standaard een maximum van 1.048.576 rijen met 16.384 kolommen.

Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.


Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de MT-nieuwsbrief, met elke dag het laatste nieuws
en de beste artikelen over management en leiderschap.

Aanmelden nieuwsbrief