Winkelmand

No products in the cart.

PostNL bespaart 115 miljoen, tot 2.400 fte weg – BuyBay krijgt miljoeneninjectie

En verder in het nieuws: het rommelt binnen de leiding van Unilever na overnamepoging - Utrecht wint tweede plaats bij wedstrijd competitieve regio's binnen Europa - toezichthouder AFM treedt terug na artikel NRC.

PostNL
Christopher A. Dominic
Je leest nu: PostNL bespaart 115 miljoen, tot 2.400 fte weg – BuyBay krijgt miljoeneninjectie

1. PostNL bespaart 115 miljoen, tot 2.400 fte weg

PostNL kan niet meer onder de cijfers uit: het percentage geadresseerde post blijft dalen (7,9% in 2016) terwijl de pakketdienst doorgroeit (9%). Daarom verdwijnt er de komende vier jaar 2.000-2.400 fte, zo meldt NOS. Het gaat om functies bij het hoofdkantoor, postbodes, depotmedewerkers en vervoerders. Daarmee wordt 115 miljoen euro bespaard op reguliere postbezorging. Een deel van de banen verdwijnt via natuurlijk verloop, vrijwillig vertrek of herplaatsing binnen het bedrijf. PostNL verloor na het nieuws gisteren ruim 7 procent op de beurs.

2. Startup BuyBay krijgt kapitaalinjectie van Fortino

Het Belgische investeringsfonds Fortino Capital doet opnieuw een mega-investering in de Nederlandse techsector. Dit keer gaat het om de IT-dienstverlener BuyBay, een startup die retourzendingen afhandelt van webwinkels. Dat schrijft het FD. Om wat voor bedrag het exact gaat is niet bekend, maar het zou een miljoeneninvestering zijn. Voor het geld krijgt Fortino een minderheidsbelang in het jonge bedrijf.

3. Leiding van Unilever in tweestrijd

Ondanks dat Unilever onlangs een overnamebod van Kraft Heinz resoluut van de hand wees, zijn de problemen nog niet over. Het rommelt onder de aandeelhouders, de meesten zijn van mening dat het bedrijf opgesplitst moet worden. Daardoor zouden de onderdelen meer waard worden. Ceo Paul Polman gaf aan dat het bedrijf sneller aandeelhouderswaarde wil creëren, maar is tegelijkertijd ook voor een stabiele koers van het bedrijf. Cfo Graeme Pitkethly staat achter de aandeelhouders, waardoor de directie in tweestrijd is. Pensioenfondsen stuurden vorige week een open brief aan Unilever, waarbij zorgen werden geuit dat focus op korte termijnwinst duurzaamheid in de weg zal staan.

4. Utrecht wint tweede plek als competitieve regio in Europa

Utrecht eindigde in 2016 op een gedeelde tweede plek op een lijst van meest competitieve regio’s van Europa. Elke drie jaar wordt een nieuwe lijst opgesteld door de Europese Commissie. In 2013 stond Utrecht op de eerste plek, dit keer is dat Londen. Utrecht deelt de tweede plaats met het Britse Berkshire, Buckinghamshire en Oxfordshire. De regio’s worden beoordeeld op onder meer innovatie en infrastructuur.

5. Manager van de dag: Bart Koolstra

Bart Koolstra, voormalig senior partner bij accountantskantoor PwC, is ‘tijdelijk teruggetreden’ uit de raad van toezicht van de AFM. Dat is een direct gevolg van een artikel van NRC dat PwC tot in detail op de hoogte was van louche praktijken van Econosto Mideast, een van hun klanten. Econosto zou jarenlang klanten misleid hebben, verboden handel hebben gedreven met Iran en commissies hebben betaald. Koolstra liet weten terug te treden ‘om de schijn van een belangenconflict lopende dit dossier te vermijden’.

6. Tweet van de dag: wordt het glazen plafond doorbroken?

Als het aan GroenLinks-leider Jesse Klaver ligt wel. ‘Zijn’ nieuwe kabinet zal voor de helft gevuld worden met vrouwen.

7. Koffieautomaat: Paus krijgt een elektrische auto

De Paus heeft van de Duitse investeerder Jochen Wermuth een elektrische Nissan Leaf gehad. Of hij er ook echt in rijdt, is niet duidelijk. De Paus is een groot voorstander van maatregelen tegen klimaatverandering en duurzaamheid. Wermuth wil de geestelijke gaan helpen om met de bank van het Vaticaan een duurzamer investeringsbeleid op te stellen.

Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren 

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief