Winkelmand

No products in the cart.

Nederland en EU meer open voor protectionistische maatregelen

En verder: Ombudsvrouw ingeschakeld voor bijbaan Kroes; C&A steekt 1 miljard euro in modernisering en Amerikaanse aandelenmarkten positief

Protectionistische maatregelen
David Dávila Vilanova
Je leest nu: Nederland en EU meer open voor protectionistische maatregelen

1. Protectionisme steekt weer de kop op

Het ziet er definitief naar uit dat de EU-lidstaten nog dit jaar zullen instemmen met de ‘modernisering van handelsdefensieve instrumenten’. Nederland verzet zich ook niet langer tegen tijdelijke hoge importheffingen als producten van buiten de EU aantoonbaar op de markt worden gedumpt, zo bleek vrijdag na afloop van beraad van de EU-ministers van Handel in Brussel. Volgens minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen wil Nederland meewerken aan nieuwe protectionistische maatregelen. Den Haag blokkeerde jarenlang voorstellen om de bestaande maatregelen aan te passen aan dit soort praktijken, maar het kabinet is nu van gedachten veranderd. ‘We moeten vooruit’, aldus Ploumen.

2. Ombudsvrouw ingeschakeld voor bijbaan Kroes

Europarlementariër Paul Tang heeft EU-ombudsvrouw Emily O’Reilly ingeschakeld voor de affaire rond oud-EU-commissaris Neelie Kroes. ‘Uit de Bahama Leaks blijkt zonneklaar dat Kroes van 2000 tot 2009 directeur was van een offshore vennootschap op de Bahama’s. Dat is volledig in strijd met de bestaande gedragscode van de Europese Commissie.’, aldus Tang. Met de affaire-Kroes staat volgens Tang de reputatie van de Europese Commissie op het spel. Hij wijst erop dat eerder al is gebleken dat oud-commissievoorzitter Barroso een innig contact had met de zakenbank Goldman Sachs, waarbij Borosso inmiddels in dienst is getreden. Tang noemt het onverteerbaar wanneer er belangenverstrengeling lijkt te zijn tussen Europese toppolitici en bedrijven waarvoor die politici eerder de regels opstelden.

3. C&A steekt 1 miljard euro in modernisering

C&A Europa wil de komende jaren onrendabele kledingwinkels gaan sluiten en het komende jaar een derde van zijn vestigingen moderniseren. Het familiebedrijf, met meer dan 1500 winkels in Europa en 35.000 mensen in dienst, steekt 1 miljard euro in het herstelplan. Tegenover het vaktijdschrift Textielwirtschaft gaf de Europese topman Philippe Brenninkmeijer aan de transformatiestrategie te moeten versnellen. ‘Met betrekking tot de omzet en winst zitten we niet daar waar we wezen willen’, aldus Brenninkmeijer.

4. Amerikaanse aandelenmarkten positief

Terwijl de Dow Jones vorige week de grootste wekelijkse stijging kende van de afgelopen 5 jaar, kende de obligatiemarkt een uitstroom van 1 biljoen dollar op slechts 2 dagen. De Amerikaanse markten lijken in euforie-stemming en gaan uit van een hogere inflatie door de toezeggingen van Trump om meer in infrastructuur en defensie te investeren, belastingen te verlagen en verschillende zaken af te schaffen. Onder die zaken het klimaatakkoord van Parijs, vrijhandelsverdragen, een deel Obamacare en de Dodd-Frank Act. Dat zou kennelijk allemaal positief moeten zijn voor de inflatie, waardoor aandelen een flinke oppepper kregen. Een ander actief dat van inflatie zou moeten profiteren is goud, maar dat ging vorige week juist 6 procent lager.

5. Manager van de dag: Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is bij de aandeelhoudersvergadering van Ajax afgelopen vrijdag officieel benoemd tot algemeen directeur. De 46-jarige voormalig doelman was vanaf 2012 al directeur marketing bij de club. Later kreeg hij ook externe relaties in zijn portefeuille. Van der Sar was onder meer (mede-)verantwoordelijk voor het binnenhalen van hoofdsponsor Ziggo. Sinds september 2015 is hij voorzitter van Ajax’ Technisch Hart. Van der Sar volgt met de aanstelling Dolf Collee op. Met het oog op de wijzigingen in het directieteam zal Ajax nog een operationeel directeur aanstellen. Daar wordt op korte termijn meer duidelijkheid over verwacht. Bij de aandeelhoudersvergadering werden directeur voetbalzaken Marc Overmars en financieel directeur Jeroen Slop herbenoemd.

6. Tweet van de dag: Jamie Dimon

In de wandelgangen wordt JP Morgan-voorman Jamie Dimon genoemd als de nieuwe financiële man binnen Trumps kabinet. Vannacht maakte iemand een Twitter-account aan onder zijn naam. Een hoax?

7. Koffieautomaat: Facebook

Door een softwarefout heeft Facebook per ongeluk 2 miljoen gebruikers doodverklaard waaronder ook Facebook-topman Mark Zuckerberg. Profielen werden korte tijd veranderd in een herinneringspagina voor nabestaanden van overleden gebruikers.

Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren 

Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.

aanmelden nieuwsbrief