Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Deze drie startups hebben net een plek gewonnen bij Albert Heijn

Soep van oma's en opa's, vegan ijsjes en duurzame garnalen. Dat is de oogst dit jaar van een jaarlijkse pitchwedstrijd van Albert Heijn, die de drie startups beloont met een plaats in de schappen. 

Afgelopen week presenteerden twintig startups (uit een selectie van zestig aanmeldingen) zich op het hoofdkwartier van Albert Heijn in Zaandam. Drie daarvan sleepten een felbegeerde ‘plek in het schap’ bij Albert Heijn in de wacht. Daarmee treden ze in de voetsporen van onder meer Knakwortel, de winnaar van vorig jaar, en Abel’s Deli, de winnaar van 2017, die overigens eind vorig jaar failliet ging. 

1. Oma’s Soep 

Ouderen en jongeren die samen de lekkerste soepen bereiden, dat is het idee achter Oma’s Soep. De doelgroep bestaat uit cateraars, restaurants, bedrijven en supermarkten. De ingrediënten bestaan uit overgebleven groente die Oma’s Soep ophaalt bij vestigingen van Marqt in Groningen en Amsterdam, de twee steden waar Oma’s Soep nu actief is. Tot nu toe werd zo 250 kilo groente ‘gered’. 

Oprichters Max Kranendijk (foto boven) en Robert Croese studeerden respectievelijk International Business (University College Dublin) en Geneeskunde (VU Amsterdam) voordat ze in 2017 begonnen met Oma’s Soep. Croese kwam tijdens zijn studie geneeskunde veel eenzaamheid tegen, vertelt hij op de website van Oma’s Soep. “Ik zag dat oudere mensen eigenlijk steeds vaker voor een gesprekje bij een arts kwamen en niet omdat ze ziek waren.”

Oma’s breien
Het concept van Oma’s Soep doet denken aan Granny’s Finest, waarmee ouderen samen sjaals en mutsen breidden. Dat bedrijf stopte begin vorig jaar, maar kreeg afgelopen september een doorstart.

Toen de oma van Kranendijk aanbood om vaker te koken, maar eigenlijk te ver weg woonde (in Maastricht) om dat vaak te kunnen doen, kwamen Kranenijk en Croese op het idee om ouderen samen te brengen.

De ondernemers willen het concept uitrollen naar meer steden. Momenteel is de soep-startup nog afhankelijk van subsidies en fondsen, maar op den duur wil het financieel helemaal op eigen benen staan.

RTL maakte eerder deze reportage over Oma’s Soep: 

2. Gigi’s Gelato 

Wat als je het gezondste eten dat er is kan verwerken in het vrolijkste soort eten? Dat was de insteek toen Zeno Tosoni (foto links), Luigi Graziosi en Ralph Barkmeijer (foto rechts) hun ijsmaker Gigi’s Gelato begonnen. 

De ijsjes van Gigi’s worden gemaakt van fruit en – jawel – groente. En ze zijn veganistisch, oftewel zonder melk, room of eieren. En toch claimt deze ijsmaker uit Wageningen “een romige en verfrissende smaak” (zonder ze zelf geproefd te hebben, durven we ze nu wel het voordeel van de twijfel te geven). ‘Gigi’ is de afkorting van Luigi Graziosi, die als Italiaanse gelato maestro en professor aan een ijsschool in Rome ook aan de basis stond van Gigi.

Gigi won afgelopen december al de eerste prijs als ‘Innovative food-to-go product of the year’:

 

3. Solt 

Solt is het kindje van vijf garnalenvissers uit het Groningse Zoutkamp. Zij winnen een plek bij AH dankzij “hun eerlijke, duurzame producten uit de zee, zoals Hollandse garnalen en romige garnalensoep”. 

“Veel meer dan een garnaal”, is de boodschap van de vissers van Solt, die zich op hun website beroepen op een lokale traditie die teruggaat tot het begin van de 17e eeuw. “Al generaties lang geven vaders het stokje door aan hun zonen. De wetten van het water stromen door de aderen van de vissers.”

Om dat ook de komende generaties te kunnen blijven doen, pakken de vissers van Solt het duurzaam aan, onder meer met garnalen die lokaal (in Lauwersoog) gepeld worden en speciale netten die de bodem intact laten en voorkomen dat ook vissen per abuis in de netten belanden. 

Bedenkers Peter, Johan, Lammert, Lammert en Henk noemen zichzelf “vissers die verder kijken dan de rand van de kade waaraan ze elke week weer aanmeren. Vissers die weten dat een sterke keten iets is waarvan iedereen binnen die keten beter wordt.” 

Solt verdient ondertussen ook een centje bij als brouwer van drie soorten bier.

Wekelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Lees ook: Hoe Manon van Essen een pizza-deal sloot met Albert Heijn