Winkelmand

No products in the cart.

Toyota bouwt droomstad als prototype voor zijn medewerkers

Toyota bouwt de droomstad van de toekomst in pocketformaat. 'Woven City' krijgt 2000 inwoners - Toyota-medewerkers en hun gezinnen - die mogen genieten van wat de Deense architect Bjarke Ingels voor ze tekent.

Toyota bouwt droomstad als prototype voor zijn medewerkers
Je leest nu: Toyota bouwt droomstad als prototype voor zijn medewerkers

Maandag onthulde Toyota-president Akio Toyoda tijdens technologiebeurs CES in Las Vegas zijn plan voor de toekomststad aan de voet van de berg Fuji, de hoogste van Japan. Heel groot wordt die niet, met een oppervlakte van 175 hectare. Maar zoals het stad van de toekomst betaamt, staat Woven City bol met vriendelijke technologie en zijn alle straten ingericht rond voetgangers. Toyota schakelt voor het ontwerp de Deen Bjarke Ingels in, die bij Rem Koolhaas’ OMA werkte voordat hij voor zichzelf begon en faam maakte onder veel meer de hoofdkantoren van Lego en Google.

De straten worden ‘geweven’ rond centrale pleinen en onderverdeeld in drie typen: een redelijk conventionele voor snellere voertuigen, een waarin wat langzamere (robot)voertuigen de ruimte delen met voetgangers en een voor alleen voetgangers, een promenade. De wooncomplexen zijn van hout, wekken energie op en worden met de slimste prefabtechnieken geproduceerd. De energievoorziening is gebaseerd op waterstof en zonne-energie en in de huizen is het alles ‘smart’ wat de klok slaat.

Toyota bouwt droomstad als prototype voor zijn medewerkers

Terwijl boven de grond mensen en dieren ruim baan krijgen, gaat het transport van alle dagelijkse boodschappen en ander noodzakelijks zoveel mogelijk ondergronds, liefst zelfrijdend en vanzelfsprekend elektrisch. Toyota heeft daar als autofabrikant vanzelfsprekend hoge ambities mee: op straatniveau tuffen vooral zelfrijdende modules rond die meer weg hebben van een mobiel bushokje. Met de e-Pallette liet Toyota daarvan eerder al een voorbeeld zien.

Toyota bouwt droomstad als prototype voor zijn medewerkers

Woven City wordt een levend lab waar getest wordt met zelfrijdend vervoer, robotica, en kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI).  Toyoda zei in zijn presentatie dat Toyota-medewerkers, hun gezinnen en gepensioneerden welkom zijn als fulltime bewoners, maar ook medewerkers van partners en wetenschappers. “We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven willen verbeteren en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen.”

Bijzonder aan Woven City is, dat de eerste spa al vrij snel de grond in gaat: de start van de bouw staat gepland voor begin 2021.”Maar daarvoor ontwerpen we eerst een virtuele stad waarmee we als ‘digital twin’ alles al zo goed mogelijk kunnen testen”, aldus de Toyota-topman. Fun fact: de naam Woven City verwijst naar waar het voor Toyota allemaal mee begon: de productie van weefgetouwen.