Winkelmand

No products in the cart.

‘Stel dingen niet uit: het leven is nu!’

Met een indrukwekkende keynote bracht de Noorse ex-commando Erik Bertrand Larssen Challengerday 2015 tot bezinning: hoe haal je het beste uit je leven, ook al zit het tegen?

‘Stel dingen niet uit: het leven is nu!’
Je leest nu: ‘Stel dingen niet uit: het leven is nu!’

Het maakt niet uit in wat voor situatie je zit, er is altijd ruimte om na te denken, benadrukt de Noor, die zich na zijn militaire carrière stortte op de vraag: hoe slagen sommige mensen erin om hun leven tot een “succesvolle reis” te maken?

Larssen neemt het publiek mee naar een hachelijke situatie op de Balkan in de jaren 90, waar hij met een paar Britse officieren onder vuur kwam te lliggen. “Relax”, zei een van de Britten tegen een ongelovige Larssen. “In mijn training in Noorwegen had ik geleerd dat je je ofwel uit een gevaarlijke situatie moet vechten, danwel moet vluchten. ‘Maar wat gaan we dan doen?’ Vroeg ik de Britse officier voor me.”

Het lichtelijk bizarre antwoord van de ijskalme Brit, “Would you like some tea?”, stelde Larssen op zijn gemak en gaf hem vertrouwen. Maar belangrijker nog: het bewees hem dat er op ieder moment tijd is om na te denken over je volgende actie.

Zie ook: 
De ondernemerslessen van ex-commando Erik Bertrand Larssen

Denk na over de talloze kleine keuzes die je iedere dag maakt, doceert Larssen. En creëer zo de mindset van een winnaar. “Wat denk jij als ‘s ochtends de wekker gaat? Veel mensen denken ‘oh nee, ik ben moe’. Je kunt ervoor kiezen om nog even door te slapen, maar je kunt ook besluiten om er gelijk wat van te maken, die mindset is een keuze.”

“Vraag je af: wat kun jij doen om beter te presteren?? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die daarop geen antwoord op had: we weten het allemaal.”

Het verschil tussen de toppers en de rest is bijna onzichtbaar, merkt de Helweek-auteur op. Het gaat om allerlei kleine beslissingen en hoe je je gedachten stuurt. 

“Uiteindelijk heb je maar één leven op aarde, en dat is een geschenk. Dus stel dingen niet uit: het leven is nu!”