Winkelmand

No products in the cart.

Startupwereld teleurgesteld over alternatief plan dividendbelasting

Nederlandse startup-organisaties en -kenners zijn teleurgesteld over de nieuwe invulling van de vrijgekomen 1,9 miljard euro door het behouden van de dividendbelasting. Rutte III zou vooral opkomen voor de oude economie, en onvoldoende investeren in innovatie.

Startupwereld teleurgesteld over alternatief plan dividendbelasting
Je leest nu: Startupwereld teleurgesteld over alternatief plan dividendbelasting

De dividendbelasting mag dan behouden blijven, over wat de regering doet met de vrijgekomen 1,9 miljard euro is lang niet iedereen tevreden. Critici zijn om te beginnen de linkse en rechts-populistische oppositie, die het geld liever in de publieke sector gestoken hadden zien worden in plaats van in het bedrijfsleven, zoals nu het geval is: de winstbelasting gaat omlaag en de expatregeling, waarmee bedrijven buitenlandse werknemers tot 30 procent van hun salaris belastingvrij kunnen uitkeren, wordt met 2 jaar verlengd. Zie hieronder alle maatregelen:

Startupwereld teleurgesteld over alternatief plan dividendbelasting

Vakbond FNV sluit zich bij de oppositie aan en stelt: “Het kabinet luistert niet naar de bevolking”.

‘Niet innovatief’

Afijn, kritiek uit de bekende hoek, dus. Dat er vanuit het bedrijfsleven echter ook oppositie wordt gemaakt tegen de plannen, is minder voorspelbaar. Toch is dit wel degelijk het geval: is MKB-Nederland nog voorzichtig positief over de nieuwe investeringen van Rutte III, in de Nederlandse startupwereld overheerst teleurstelling. 

Zo windt Anne-Wil Lucas van StartupDelta er op Twitter geen doekjes om: de oude economie zou beter worden bedeeld dan innovatieve startups.

Alternatief voorstel

Erik de Heer van EY, die delen van de gepresenteerde miljoenennota van Rutte III eerder op Sprout oliedom noemde, klimt op LinkedIn opnieuw in de digitale pen. Hij heeft vier voorstellen om de 1,9 miljard te besteden:

“1. Draai de verkorting van verliesverrekening (9 naar 6 jaar) terug, in ieder geval voor innovatieve bedrijven die lange aanlooptijd hebben.
2. Help startups in Nederland met aantrekken van goed personeel door aandelen(opties) als loon beter te regelen.
3. Laat de 30%-regeling voor bestaande gevallen in stand en bij voorkeur iets langer dan 5 jaar.
4. Zet opnieuw een durfkapitaalregeling in om private investeringen innovatieve ondernemers te stimuleren.”

‘Teleurstelling’

En dan tot slot is er nog de kersverse Dutch Startup Association (DSA), de branche-organisatie voor Nederlandse startups en scaleups. De DSA vindt de maatregelen beter dan de afschaffing van de dividendbelasting, maar is verder teleurgesteld. Directeur Pieter Veldhuizen schrijft in een verklaring:

“In het algemeen is de DSA teleurgesteld dat een aantal essentiële fiscale maatregelen om het startup- en scale-up ecosysteem te versterken vooralsnog achterwege blijven, zoals het aantrekkelijker maken om werknemers in aandelenopties in plaats van loon te betalen of private investeringen te stimuleren.”

Was het dividenddossier voor Mark Rutte al een gigantische afgang, het lijkt er met dit nieuwe pakket aan maatregelen alleen maar erger op te worden. Voor liberale partijen als de VVD en D66 moet het pijnlijk zijn om van het bedrijfsleven te horen dat uitgerekend hún beleid niet innovatief en concurrerend genoeg zou zijn. Terwijl Rutte met zijn maatregelen het vestigingsklimaat wil stimuleren, lijken startups vooral bang dat zijn beleid het voor hen moeilijker maakt zich hier te vestigen.